Dutch Indies Video

 Huib J. Lirb • Videograaf, Documentair Filmmaker & Digital Storyteller

VideoInfoGraph en (Start-Up) Explainer Videos

 

Video's kunnen vaak zinvol worden verrijkt met geanimeerde infographics. Deze animaties in 2D en 3D kunnen iedere denkbare combinatie bevatten van grafische, fotografische, videografische elementen, teksten, beeldmerken en geluiden. Vanwege de frequente integratie van deze narratieve middelen in een reguliere video heb ik ter benaming van deze beproefde activiteit gekozen voor de term "VideoInfoGraph".

 

VideoInfoGraphics kunnen worden ingezet ter verheldering (zoals in "explainer videos") en ter verhoging van de visuele aantrekkelijkheid. Vaak komen ze niet eens in video's terecht maar worden ze ingezet tijdens workshops en presentaties als "geanimeerde" sheets en instarts. En inderdaad word ik ook regelmatig gevraagd om sheets (al dan niet geanimeerd) te ontwerpen en aan te leveren.

 

Tot hoeverre dit verhaalelement dient te worden ingezet is dus steeds maatwerk, afhankelijk van zulke variabelen als budgettaire overwegingen, esthetische wensen, communicatieve doelstellingen en technische mogelijkheden. Aan de beslissing gaat dan ook doorgaans een stimulerend proces van een briefing en project ontwerp vooraf. Voor deze specialistische tak van digitale vertelling kan ik bogen op een jarenlange ervaring in Motion Graphics Design ten behoeve van talloze producties voor bedrijven en televisie zendgemachtigden (leader- en bumperpakketten, on-screen game graphics, commercials pay-offs en billboards, etc).

 

Deze pagina behelst verder een presentatie van uiteenlopende voorbeelden van mijn werk (vrij werk, voorstudies en opdrachtwerk) die ook kunnen dienen als vertrekpunt voor oriëntatie, briefing overleg en project ontwerp. Uiteraard zal ik  op verzoek een en ander verder kunnen toelichten.

 

022

Unicef 70 Jaar Jubileum Animatie. Uitwerking van een logo animatie die ik in 2011 heb gemaakt voor Unicef (i.o.v. Dijkwerk Amsterdam). Zonder geluid.

 

 

Original Unicef Logo Animation 2011 by H.J. Lirb. Software used: After Effects (with a host of plugins), Illustrator, Photoshop & Cinema 4D.

021

Gas Giant Leaks - A promotional clip for VideoInfoGraph. ©2015 Huib J. Lirb

Imagery and audio by H.J. Lirb

Software used: After Effects (with a host of plugins), Photoshop & Cinema 4D; Logic, Garageband & Omnisphere.

020

3D Straatverlichting animaties voor Lonmark International in opdracht van producent en regisseur John Twigt (Workstation Amsterdam).

Gebruikte software: Cinema 4D, After Effects (met diverse plugins) Photoshop, Illustrator.

Voor de video waarin de animaties zijn verwerkt, met in de beschrijving alle correcte credits, zie vimeo.com/128774884 (John Twigt, "LonMark - In Light Of The Future", Mindset & Workstation Amsterdam 2015).

019

"VideoInfoGraph - de hanekamdiagram (Coxcomb)" (©2015 Huib J. Lirb)

 

De hanekamdiagram is een vondst van Florence Nightingale die niet alleen pionierde in de verpleging en hygiene maar ook in de statistiek en de data visualisatie. De naam "coxcomb" ("cockscomb") verwijst naar de kam van een haan maar was vroeger een veel gebruikt woord voor  "zot", "aansteller" , "ijdeltuit", "dandy" (Oxford Dictionary of English). Mijn animatie is gebaseerd op een bestaand model maar ik hem hem zelf beter bestuurbaar gemaakt, visueel verrijkt en alleszins beter bruikbaar gemaakt bijvoorbeeld voor de visualisatie van de verspreiding van waarden over 12 maanden of 2 x 12 uren.

018

Explainer video van Economic Point of View.

 

 Economisch journalist Freek Andriesse presenteert de mogelijkheden en voordelen van de inzet van video voor economische vraagstukken met de begeleidende boodschap dat expertise en oprechte belangstelling groot verschil uitmaken voor de kwaliteit van het verhaal dat de video wil vertellen.

Voor meer informatie: info@economicpointofview.nl

N.B. De producent beschikt over de nodige muzieklicentie (hjlirb@dutchindies.com)

017

"Onze Planeet Douze" (©2015 Huib J. Lirb)

 

Voorstudie in Motion Graphics Design voor VideoInfoGraph. Bevat ook eigen wereldbol-animatie.

016

VideoInfoGraph - Helium Toepassingen (©2015 Huib J. Lirb)

 

Explainer Video component voor interne communicatie. Helium wordt veel gebruikt voor de koeling van de magnetische supergeleiders in MRI scanners.

Videografie: H.J. Lirb en Feliz Coll

Motion Graphics & Music Score: H.J. Lirb

015

Unicef Webactie 2006

 

Beeld bij een spelletje dat kinderen op het internet konden spelen ten behoeve van een campagne van Unicef in de strijd tegen AIDS in 2006. Voice over luidde: "Wist jij dat duizenden kinderen hun ouders hebben verloren aan de ziekte aids? Kom in actie en speel Click United! (De game waarmee jij deze kinderen helpt!) kidsunited.nl"; De originele tekeningen waren aangeleverd en zijn van een mij onbekende derde. De compositie en animatie moest speels zijn en daarom is voor de "schokkerige" animatie gekozen. Gemaakt in opdracht van Dijkwerk in november 2006.

014

"En Garde" (2013).

 

 This is an abridged version of an internal communication video. The original video had a voice-over and a clear narrative but because it was not meant to be shared with the public, it has now been cut up so it no longer makes any sense. This portfolio does show, however, how live action video (the hands and some actual drawings on paper) can be combined with digital images, titling and transition effects. Artist: Roger Klaassen (rogerklaassen.com). Executive production, conception, storyboard development: Pascale Wielenga (Seymour Films). Video production and direction: John Twigt (Workstation Amsterdam). Motion Graphics: Huib J. Lirb (Dutch Indies).re: H.J. Lirb

013

"VideoInfoGraph 150223"

 

Animated Infographic Sequence met trefwoorden voor Economic Point of View (VideoInfoGraph Series). Deze sequentie is  geïntegreerd in een "explainer video" met "live action", "presentatie" "infographics" en natuurlijk ook audio. Gebaseerd in dit geval op een template van derden maar uiteraard toch weer geheel met eigen middelen en inzichten aangepast om het ook écht dienstbaar te maken.

*) De naam "Dutch Indies" verwees ooit naar een bescheiden netwerk van onafhankelijke videomakers ("indies") waarmee ik per gelegenheid een team vormde. Tegenwoordig werk ik meestal alleen of samen met mijn echtgenote. Voor mijn eigen producties in het gewezen vennootschap met John Twigt, zie www.museion.nl • Voor mijn eveneens oudere werk in opdracht van vakbroeders, zie vooral www.workstation.nl, www.yardmen.nl, www.dijkwerk.nl • Voor de Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland, waarvan ik voorzitter ben en projectleider, zie www.smgn.org. Voor mijn persoonlijke weblog, tenslotte, zie www.lirb.nl.

KvK Eenmanszaak Dutch Indies / Luepp: 34235240 • Postadres: Roeselarestraat 13 1066SW Amsterdam • Contact: hjlirb@dutchindies.com of +31(0)621527915

Download de Algemene Voorwaarden hier