Dutch Indies Video

 Huib J. Lirb • Videograaf, Documentair Filmmaker & Digital Storyteller

Over Huib J. Lirb

 

Ik ben videograaf, documentair filmmaker en digital storyteller. Mede-oprichter en partner in de gewezen vennootschap Museion Media. Voorzitter en projectleider van de Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland. Historisch onderzoeker. Schrijver en samensteller van documentaires. Publiekshistoricus.

 

Na mijn academische opleiding als Oudheidkundige aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en Onderzoeker in Opleiding aan de Universiteit van Leiden in dienst van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heb ik mij ontwikkeld tot veelzijdig vakman in de conceptie, productie en postproductie van audiovisuele verhalen, of bestanddelen daarvan, voor publicatie op televisie, DVD, beamer-of-kiosk vertoning, en natuurlijk online verspreid over het internet.

 

Na een korte aanloop bij AVRO's "Minjon 2" in 1988-89 (camera) en enkele sporadische videoproducties daarna, ben ik vanaf 1996 voltijds werkzaam geweest als video-editor en motion graphics designer voor Workstation BV.

 

Vanaf 2006 heb ik mij, in het kader van mijn eigen zaak, verder bekwaamd tot (zelfregisserend) cameraman, geluidsman, producent, scenarist, tekstschrijver, music-score composer en regisseur.

 

Het is juist vanwege déze rijke combinatie aan ervaringen en bekwaamheden dat ik me heb kunnen ontwikkelen tot een publiekshistoricus gespecialiseerd in digitale vertellingen. Algemener gesteld, ben ik goed in staat om academische visies en betogen te vertalen, in eigentijdse vormen, tot begrijpelijke, boeiende en onderhoudende verhalen voor een geïnteresseerd algemeen publiek.

Over Dutch Indies Video

 

"Dutch Indies Video" is het full-service videoproductiebedrijf van Huib J. Lirb, gevestigd in Amsterdam in 2006. Mijn bedrijf beschikt over een goed instrumentarium (camera- en geluidsets, teleprompter (autocue), voice-over opnamemogelijkheden, klein licht, kraan, rails, montageset). In het verleden is vaak  gebruik gemaakt van een stabiel netwerk van collega's uit de audiovisuele sector zodat ook grotere opdrachten met dezelfde professionaliteit en zorg konden worden uitgevoerd als de kleinere. De laatste jaren is daar niet veel vraag meer naar gedaan. Tegenwoordig werk ik meestal alleen met, indien mogelijk en wenselijk, de sporadische hulp van M.F.M. Coll.

030

Een van de vele documentaire films die we hebben gemaakt over de Stelling van Amsterdam in het kader van het project "Ontdek de Stelling" in opdracht van de deelnemende partijen (forteigenaars en -gebruikers) en het Programmabureau Stelling van Amsterdam van de Provincie Noord-Holland. Deze specifieke film is gemaakt in opdracht van de Stichting Exploitatie Forteiland IJmuiden Gepubliceerd op DVD, online en in zalen.

 

 

Geproduceerd door Huib J. Lirb en John Twigt met medewerking van Feliz Coll, voor de vennootschap Museion Media. Deze online versie is gepubliceerd in de portfolio van Workstation Amsterdam. Tot stand gekomen met vrijwilligersinzet van M.F.M. Coll.

 

029

Nog een voorbeeld uit de serie documentaire films die we hebben gemaakt over de Stelling van Amsterdam in het kader van het project "Ontdek de Stelling". Deze specifieke film is gemaakt in opdracht van Landschap Noord-Holland. Gepubliceerd op DVD, online en in zalen.

 

Geproduceerd door Huib J. Lirb en John Twigt, vennoten in Museion Media. Deze online versie is gepubliceerd in de portfolio van Workstation Amsterdam. Tot stand gekomen met vrijwilligersinzet van M.F.M. Coll.

 

 

Voor een online selectie van onze films over de Stelling van Amsterdam, zie https://vimeo.com/channels/sva

Ervaring

 

Less is more? Niet wanneer het om praktijkervaring gaat. Ik heb veel werk verzet, voor veel verschillende personen, bedrijven en organisaties. Tegen 2007 had ik al meer dan 100 uur gemonteerd televisiewerk afgeleverd voor bijna alle denkbare Nederlandse zendgemachtigden. De lijst tot dusver: NCRV, AVRO, VOO en Yorin, NPS, NTR, VARA, RTV N-H, BVN, TVM, BNN, ZFM, Fox Kids, RTL4, RTL5; regionale zenders RTVNH en RTVUtrecht. Mijn Motion Graphics Design werk is internationaal verspreid geraakt over VTM, Kanaal 2 en VT4 in België; TV Denmark; ViaSat 3 in Hongarije; ZTV en TV3 in Zweden; en REN TV in Rusland.

 

Inmiddels heb ik in variërende hoedanigheden, en ook in een vaak verschillende mate van betrokkenheid, bijdragen geleverd, direct of indirect, aan audiovisuele werken voor een hele rits van klanten en merken:

 

A+O Fonds Gemeenten, Aldowa, Alexander Senger Communicatie, Allard Pierson Museum Amsterdam, Amsterdam West Binnen de Ring (AWBR), Archeo Hotspots, Artful Leadership, Artvark Saxophone Quartet, Assemblea Nacional Catalana (ANC), Atrium Business Centers, Bureau Jeugdzorg Rotterdam, Bureau Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam, Busman & De Gruyter, Centraal Museum Utrecht, Con3bute (Begin Met Duurzaamheid), Conferentiecentrum Kaap Doorn, Crash '40-'45 Luchtoorlog- en Verzetsmuseum, De BankGiro Loterij, De Heus Diervoeders, De Metaalunie, De Nieuwe Advocaat, Dirk van den Broek (Districenters), Dorpsraad Badhoevedorp, Dijkwerk, Economic Point of View, Elektrisch Tram Museum Amsterdam, EPN Educatieve uitgeverij, European Jazz Trio (M&I Japan), Falkstone Organisatie- en Loopbaanadvies, Fred de Ridder Fonds, Fortis, Gall&Gall, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Muiden, GS1, Havenbedrijf Amsterdam, Hecht Consult, Het Apostolisch Genootschap, Het Romeinenfestival, Het Weekend van de Archeologie, High Voltage Water, Hivos, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hospice De Rozenheuvel (Leger des Heils), IHC Merwede, ING, Joris Linssen & Caramba, Jumbo (Districenters), Karakter, KPN, Kunstfabriek, KWF Kankerbestrijding / SamenLoop voor Hoop, La Bocca Trattoria, Labstraining, Landschap Noord-Holland, Landschap Waterland, Philippe Lavoipierre (musicus), LDR Commercieel Advies & Organisatie, Leger des Heils, Marsh Risk Consulting (National Fire Protection Association), Microsoft Nederland, Moleneducatief, Mora, Ministerie van Binnenlandse Zaken, De Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI), Nolet Distilleerderij, Novartis Novo Nordisk, NUON, One West Concerts (Giada Valenti), Oranjewoud, Pandemonia Science Theatre (Militaire Luchtvaart Museum), Pan-Oston, Perplex Foto, Picture Tree, ProRail, Provincie Noord-Holland, Recreatieschap Spaarnwoude, Rent A Jeep Curaçao, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (W. Pfeiffer), Rode Kruis, Rosegarden Studios, Salesforce, School of Understanding, Scyfer BV, SDU uitgeverij (NDFR), Seymour Films, Shell, Sirius (OBS Holendrecht), spanje.cat, Stadsherstel Amsterdam, Stadsherstel Zaanstreek, Stichting Beheer Historisch Erfgoed Uithoorn, Stichting Esperanza Inloophuis, Stichting Forteiland (IJmuiden), Stichting Herstelling, Stichting Houtzaagmolen De Otter, Stichting J.H. van Oosbreelezing, Strukton Civiel, Sungevity Nederland (Zonline), The Princess Project, The Race of the Classics, Ted-X Youth,Telfort, Toon Roos (Challenge Jazz), UNICEF, Universiteit Leiden, Van Merksteijn, Noam Vazana (muziek), veranderverhaal.nl, Vereniging De Hollandsche Molen, Von Sturmer Marketing & Consultancy, Vrije Universiteit Medisch Centrum (VuMc), de Westerkerk Amsterdam, Workstation Amsterdam, Yardmen.

 

028

Voorbeeld van een film in een serie educatieve films voor de (schoolgaande) jeugd over de geschiedenis en de werking van molens in Nederland (i.o.v. Moleneducatief.nl).

Geschreven door Huib J. Lirb. Tot stand gekomen met vrijwilligersinzet van M.F.M. Coll.

 

Geproduceerd door Huib J. Lirb en John Twigt van Museion Media en deze versie geplaatst in de portfolio van Workstation Amsterdam.

027

Artvark Saxofoon Kwartet. "Breathe". Dutch Indies Video heeft bijgedragen met productie, faciliteiten, geluid en camera.

 

Gepubliceerd in de portfolio van Workstation Amsterdam.

Kortom, in de loop der jaren heb ik dus ruime ervaring opgedaan in uiteenlopende genres – gelet op inhoud, stijl en register – zoals documentaire, educatie, "oral history", entertainment, bedrijfscommunicatie, publieksvoorlichting, productdemonstratie en -promotie, actiecommercials, game graphics, trainingen etc. Zelfs openingstitels voor een bioscoopfilm. Uiteraard helpt die ervaring me enorm in mijn projectontwerp.

026

Korte film gemaakt door John Twigt en Huib Lirb in opdracht van Havenbedrijf Amsterdam (via Alexander Senger) ten behoeve van het transmediale feuilleton over de reconstructie van een zeventiende eeuwse eendenkooi op de zuidpunt van het ingepolderde eiland Ruigoord.

 

Gepubliceerd in de portfolio van Workstation Amsterdam.

025

Impressie van de excursie van deelnemers van School2Work naar Het Scheepvaartmuseum. De deelnemers bezochten de tentoonstelling "Haven 24/7" waar ze werden rondgeleid en begeleid door museumgids en -docente Marit Rutten. Ze werden uitgenodigd om, per duo, een korte promotiefilm voor de haven van Amsterdam te maken ter aansporing van hun leeftijdsgenoten (en zichzelf) om ook het vooruitzicht te werken in de haven van Amsterdam in overweging te nemen.

 

©2015 Huib J. Lirb (Dutch Indies / Museion Media).

Over Transmediale verhalen en Digital Storytelling

 

Inventief projectontwerp wordt steeds belangrijker in ons werk door de nieuwe manier van werken, in kleinere teams, met modulaire projecten en nieuwe uitdagingen zoals "Startup Explainer Videos". De laatste jaren worden onze video's (lees: "films") steeds meer ingebed in een multimediale contexten (met geschreven teksten, presentaties, foto's) en neemt de verteltrant, ook vanwege de meervoudig gevarieerde publicatiewijze, steeds meer nieuwe vormen aan. Inmiddels heb ik me, geheel volgens deze trend, nadrukkelijk ontplooid als digitaal verteller. De "nieuwe" transmediale vertellingen (de labels "cross-mediaal" of "multi-mediaal" mogen ook nog) vereisen een grote mate van beheersing van de onderwerpstof, van de diverse beschikbare stijlmiddelen en vertelwijzen, maar natuurlijk ook van de vele combinatiemogelijkheden en -moeilijkheden. Vaak gaat het om maatwerk dat een sterk beroep doet op de professionele ervaring. Het is telkens weer zaak om een project zo realistisch en kosten-efficiënt mogelijk te ontwerpen.

024

Fragment van de serie Werken met Wind en Water die vanaf 2007 herhaaldelijk is uitgezonden door onder andere de AVRO en RTV N-H. Deze serie is geproduceerd door Huib J. Lirb (onderzoek, samenstelling, script, camera, geluid, montage, motion graphics) en John Twigt (camera, montage) in de vennootschap Museion Media. De serie is mede tot stand gekomen met de enorme vrijwilligersinzet van Feliz Coll (productie en logistiek).

023

Eind 2014 hebben we in de Utrechtse wijk Oog in Al opnames gemaakt in huizen van de architect Piet Klaarhamer, met de vraag naar de duurzaamheid van het woongenot in deze tuinstad-modelwoningen uit het begin van de twintigste eeuw. De films maken deel uit van de tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht. Deze video maakt deel uit van die collectie. Een compilatie is nu ook uitgezonden door RTV Utrecht (rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/docu/20150124-0715). Ik heb bijgedragen met redactie, interview, geluid en 2e camera – al is dat helaas niet af te lezen aan de onvolledige accreditering in de aftiteling.

*) De naam "Dutch Indies" verwees ooit naar een bescheiden netwerk van onafhankelijke videomakers ("indies") waarmee ik per gelegenheid een team vormde. Tegenwoordig werk ik meestal alleen of samen met mijn echtgenote. Voor mijn eigen producties in het gewezen vennootschap met John Twigt, zie www.museion.nl • Voor mijn eveneens oudere werk in opdracht van vakbroeders, zie vooral www.workstation.nl, www.yardmen.nl, www.dijkwerk.nl • Voor de Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland, waarvan ik voorzitter ben en projectleider, zie www.smgn.org. Voor mijn persoonlijke weblog, tenslotte, zie www.lirb.nl.

KvK Eenmanszaak Dutch Indies / Luepp: 34235240 • Postadres: Roeselarestraat 13 1066SW Amsterdam • Contact: hjlirb@dutchindies.com of +31(0)621527915

Download de Algemene Voorwaarden hier