Dutch Indies Video

 Huib J. Lirb • Videographer, Documentary Filmmaker & Digital Storyteller

 

071

De Stelling van Amsterdam 20 Jaar UNESCO Werelderfgoed.

 

Video geproduceerd ten behoeve van het gelijknamige symposium voor ketenpartners en belangstellenden gehouden op 1 december 2016 te Hilversum.

070

De reconstructie van de eendenkooi van Ruigoord (2012-2016) - Lange versie 21:12)

 

Deze video biedt een impressionistisch verslag van de wordingsgeschiedenis van de eendenkooi van Ruigoord in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.

069

Gulle gevers en kille technocraten. Economisch journalist drs. Freek Andriesse in gesprek met prof. dr. Sigrid J.C. Hemels, hoogleraar Belastingrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam. Interview d.d. 4 februari 2016. Een film van Freek Andriesse / Economic Point of View 2016. Geproduceerd in opdracht van Sdu (NDFR). Opnames en post-productie - Huib J. Lirb (Dutch Indies). ©2016 Freek Andriesse (Economic Point of View). economicpointofview.nl

068

Na het succes in Amstelveen komt de School of Understanding dit jaar ook in Amsterdam-West en wel in de Potgieterstraat. In deze video worden enkele uitgangspunten van het concept aangestipt en toegelicht door Klaas Degen en Jessica Blokker. Voor meer informatie, zoals de data en locaties van de voorlichtingsavonden, zie schoolofunderstanding/amsterdam-west

 

 

Een van een serie videos gemaakt in 2015 en 2016 ter verduidelijking en promotie van een geheel nieuw en revolutionair concept in het primair onderwijs.

067

Jessica Blokker stelt vijf vragen aan Peter Heerschop.  "Waar gaat het in het onderwijs om? Wat is de kern?" Peter Heerschop is een gevierd cabaretier, acteur, televisie-programmamaker en schrijver. Hij is bovendien pedagoog en geeft les aan de sportacademie. Jessica Blokker, zelf een ervaren leerkracht, coach en opleider, is nu ook leerbegeleider bij de School of Understanding. In hun gesprek zoeken ze naar de kern van goed onderwijs.

 

 

 

Een van een serie videos gemaakt in 2015 en 2016 ter verduidelijking en promotie van een geheel nieuw en revolutionair concept in het primair onderwijs.

066

De spierballen van de Belastingdienst. Economisch journalist drs. Freek Andriesse in gesprek met prof. mr. dr. G.J.M.E. (Guido) de Bont, hoogleraar formeel belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, advocaat De Bont Advocaten te Amsterdam. Interview d.d.7 april 2015. Een film van Freek Andriesse / Economic Point of View 2015. Geproduceerd in opdracht van Sdu (NDFR). Opnames en post-productie - Huib J. Lirb (Dutch Indies). ©2015 Freek Andriesse (Economic Point of View). economicpointofview.nl

065

Bezoek aan de opgraving van de zeventiende eeuwse scheepshelling van de Stads-schuitenmakerij op het eiland Oostenburg te Amsterdam (december 2014). De buiten-gewone vondst wordt ter plaatse toegelicht door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski van Bureau Monumenten & Archeologie van de Gemeente Amsterdam en door Ranjith Jayasena, archeoloog van dezelfde dienst.

ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum (waarvoor verantwoordelijk: Marjolein Woltering), in samenwerking met de AWN-Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant. ArcheoHotspots wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Doen, VSB Fonds, Stichting Dioraphte en het Amsterdams Universiteitsfonds.

064

Uiterst korte en gecondenseerde pitch film ter promotie van een inzending voor de  "Water Innovator of the Year 2014" prijs. High Voltage Water heeft werkelijk een prachtige manier  gevonden om de efficiëntie te verhogen in de winning van zoet water uit zout water door zeewater gericht te verspreiden over hete buizen voor verdamping. Het doet ons deugd dat we ze naderhand hebben kunnen feliciteren met het feit dat ze de prijs hebben gewonnen.

De High Voltage Water pitch film hebben we in november 2014 gemaakt in opdracht van Mat Spencer van het bureau Von Sturmer. Het filmpje mocht maar precies 56 seconden duren. Het was bedoeld voor ingewijden (dus niet voor het algemeen publiek) zodat de informatiedichtheid hoog mocht (moest) zijn.

063

Film voor een digitale nieuwsbrief van uitgeverij SDU (NDFR), gemaakt in opdracht van en samenwerking met economisch journalist drs. Freek Andriesse (Economic Point of View). Dit interview met prof.mr. G.T.K. Meussen, hoogleraar Belastingrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen is de eerste aflevering van een lopende serie die primair is bedoeld voor een publiek van fiscalisten en hun beroepsverwanten. Het is daarom een mooi voorbeeld van een "special interest" film ("narrowcast"), die vanwege de nauwe aansluiting bij de geïnteresseerde  doelgroep dieper mag gaan en langer mag worden dan "gewone" webvideo's (lees "broadcast"); maar die desalniettemin spannend, sterk en boeiend genoeg moet zijn om ook enkele argeloze bezoekers nog te kunnen aanspreken.

062

Ik heb een aantal jaren samengewerkt met Pascale Wielenga (Seymour Films Amsterdam) en John Twigt (Workstation Amsterdam) aan uiteenlopende films voor allerlei bedrijven, instellingen en organisaties. Dit korte filmpje  geeft een impressie van de gecombineerde portfolio uit die tijd.

 

Voorbeelden van afzonderlijke video's die in dit kader tot stand zijn gekomen, zijn elders op deze pagina te vinden.

061

We waren erg enthousiast over de wijze waarop we het stijlmiddel van het feuilleton hebben kunnen inzetten ter promotie van het belang van erfgoed. De herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg was een gecompliceerd onderwerp, een verhaal met veel facetten dat zich bovendien ontvouwt in meerdere stadia over een lange tijd. Het feuilleton is transmediaal ingebed in een weblog.

 

Deze film behoort tot de portfolio van Museion Media (maar de upload op Vimeo is van JT).

060

De onverschrokken loods. Frans Rodenburg volgt het thematische spoor van zijn voorvader, Frans Naerebout (1748-1818), pionier van het reddings- en loodswezen in Nederland, door op te trekken met een loods van IJmuiden. De loods legt veel uit over het vak en de wateren die van de Noordzee leiden tot de haven van Amsterdam. We werden gastvrij aan boord ontvangen eerst van de Draco, de loodsboot, en vervolgens ook van de Key Fighter van Fjord Shipping Management.  Deze lange video is een videografisch souvenir indertijd opgestuurd aan de betrokkenen.

Camera, geluid, productie, montage: Huib J. Lirb en Feliz Coll.

059

We blijven bij de Stelling van Amsterdam met dit fragment van een documentaire film over de methodiek van Stichting Herstelling. Jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt krijgen begeleiding in het verwerven van werknemersvaardigheden door ervaren werkmeesters. Hun werkterrein is de Stelling van Amsterdam. Het werk van Stichting Herstelling is bewonderenswaardig en onmisbaar; dát hebben we laten zien. Dit is een voorbeeld van een documentair project dat een algemeen publiek moet informeren over een complex onderwerp en dat daar al doende een positief gevoel voor moet opwekken ter werving van steun.

Deze film behoort tot de portfolio van Museion Media (upload Vimeo door John Twigt).

058

In 2007 heb ik samen met John Twigt een serie van zes televisiedocumentaires over het molenerfgoed in Nederland geproduceerd (van conceptie tot aflevering). De serie "Werken met Wind en Water" is herhaaldelijk uitgezonden door de AVRO en RTV N-H. Het project kan worden beschouwd als publieksgeschiedenis. De documentaires gaan ook over de waterstaatkundige en sociaal-economische geschiedenis waar de molens een rol in hebben gespeeld.

 

Geproduceerd door Huib J. Lirb en John Twigt in de vennootschap Museion Media en deze webfilm geplaatst in de portfolio van Workstation Amsterdam.

057

Nog steeds produceren we regelmatig films en promo's voor de Vereniging De Hollandsche Molen. Zoals de serie van lang en korte films waarin de kandidaten voor de BankGiro Loterij Molenprijs worden gepresenteerd.

 

Geproduceerd door Huib J. Lirb en John Twigt (upload Vimeo door John Twigt).

056

Een van de twee spotjes die ik heb gemaakt voor uitzending door Socutera in 2016.

 

Geproduceerd door Huib J. Lirb en Feliz Coll.

055

Voorbeeld van een informatieve promo.

 

Oproep tot steun aan het werk van de Stichting Russisch Ereveld te Leusden. Met beelden van het bezoek van de dochter van een van de geëxecuteerde Georgiërs aan het Russisch Ereveld te Leusden op 22 april 2012.

 

Gemaakt met Feliz Coll m.m.v. Marjolein Woltering, voor de Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland.  Waarvoor zie www.smgn.org

 

 

 

054

 

Herdenking ter plaatse van de executie van 15 Georgiërs op 20 april 1945 op het Fort aan de Sint Aagtendijk te Beverwijk d.d. 20 april 2012.

Een documentaire video van Huib J. Lirb en Feliz Coll (Dutch Indies) met Remco Reiding (Stichting Russisch Ereveld te Leusden), de ambassadeur van Georgië Shota Gvineria,  én met de bijzondere medewerking van Dali Asanisjvili, de dochter van één der slachtoffers. Zie de titelrol voor verdere accreditatie. ©2012 H.J. Lirb (Dutch Indies/ Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland. Music (Tchaikovsky, "Elegy") is properly licensed.

 

 

053

Voorbeeld van een informatieve film die de toon heeft helpen zetten van een weblog over een spannend restauratieproject van Stadsherstel Zaanstreek.

 

Een Museion Media film, gemaakt door Huib J. Lirb, John Twigt en Feliz Coll.

 

Zie ook de andere voorbeeldfilms in het YouTube kanaal van Museion Media.

 

 

 

 

 

 

052

Voorbeeld van een documentaire over cultureel erfgoed. Museion Media, waarvan Huib Lirb mede-oprichter is, heeft al veel digitale verhalen gepubliceerd over de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed), voor jong en oud, educatief en informatief, over de historische achtergronden, en over de herbestemming in de de actuele praktijk en de beoogde toekomst. Dit voorbeeld is een documentaire die is uitgezonden op RTV N-H.

Samenstelling & Eindredactie : Huib J. Lirb

Regie : John Twigt

Upload op Vimeo door JT.

 

Zie ook de andere voorbeeldfilms in het YouTube kanaal van Museion Media.

 

 

 

 

051

Voorbeeld van een film die is ingezet voor een Crowd Funding actie. Met succes heeft Stadsherstel het publiek opgeroepen om geld te doneren voor de voltooiing van de restauratie van het Schooltje van Dik Trom in Etersheim.

 

Dit filmpje behoort tot de portfolio van Museion Media. Upload op Vimeo door John Twigt.

 

Zie ook de andere voorbeeldfilms in het YouTube kanaal van Museion Media.

 

 

 

050

In de loop der jaren heb ik bijgedragen aan veel muziekvideo's en registraties van concerten. Dat heb ik gedaan in verschillende rollen (co-producent, cameraman, geluidsman, motion graphics designer, video editor) voor onder meer: Toon Roos Quartet, AKA (Karel Boehlee & Asuka Watanabe), Artvark Saxofoon Kwartet, Merel Koman, European Jazz Trio, Simone Pormes (The Princess Project), Joris Linssen & Caramba, Angela Groothuizen. Vaak zijn deze producties tot stand gekomen met ook de productionele en facilitaire inzet van Feliz Coll voor Dutch Indies.

 

Dit voorbeeld, Merel Koman in de Badcuyp te Amsterdam, behoort tot de portfolio van Museion Media (upload op Vimeo door JT).

049

Toe maar. Nog een voorbeeld van een muziekvideo. Toon Roos, Karel Boehlee, Hein van de Geyn en Peter Erskine op het North Sea Jazz Festival in 2012. Registratie gedraaid door John Twigt, Huib Lirb, Feliz Coll en, met de Voigtländer, Sofia Lirb!

 

Dit voorbeeld behoort natuurlijk ook tot de portfolio van Museion Media (upload op Vimeo door JT).

048

We hebben ook een ruime ervaring opgedaan  met de registraties van theatervoorstellingen of delen ervan. Het verhaal is vergelijkbaar met dat van de muziekvoorstellingen. Tot de gezelschappen en voorstellingen behoren, onder meer het Kindertheater Kleintje Kaf, de Theatergroep Moustachio, de Grote Aladdin Dinnershow van Voor de kunst, het Pandemonia Science theater.

 

 

047

Ten behoeve van onze vele films over het molenerfgoed in Nederland – en de betrokken verhalenrijkdom – gaat het kernteam van Dutch Indies regelmatig op zoek naar malende molens. Sommige opnames vinden hun weg naar opdrachtfilms voor publicatie op TV, in zalen en op het web. Maar zo nu en dan publiceren we ook impressie-video's voor de mensen die de evenementen op en om de molens hebben mogelijk gemaakt. Dit voorbeeld is een verslag van ons bezoek aan de Westbrabantse Molendag van 2013. Het behoort tot de portfolio van Dutch Indies (ten dienste van Museion Media). Voor meer informatie over onze eigen betrokkenheid bij molens sinds Werken met Wind en Water, zie museion.nl, smgn.org en lirb.nl.

046

Vaak neem ik deel aan de producties van derden als geluidsman, cameraman, editor, motion graphics designer. Dan gaat het om video's van uiteenlopend karakter en oogmerk: bedrijfsfilms, promo's, wervingsfilms, beurspresentaties, commercials, training video's (veranderingsmanagement) etc.

 

Dit voorbeeld betreft een van de mini-documentaires die we in 2012 hebben gemaakt voor Kumpany / Rabobank onder de titel "Van begin tot goud", een serie met de topsporters Marianne Vos, Anky van Grunsven en Naomi van As in steeds drie delen.

Regie Wilfred Evers en John Twigt. Upload op Vimeo door JT.

 

 

045

We hebben ook ervaring in de complete productie (van conceptie, projectontwerp, onderzoek, schrijven en samenstellen tot productie, montage en afwerking) van educatieve films, in serie, voor de (schoolgaande) jeugd. Ten eerste een serie educatieve films over de geschiedenis en werking van molens in Nederland voor een leskist van Moleneducatief.nl. Later ook serie van educatieve films over de Stelling van Amsterdam voor een leskist van Cultureel Erfgoed Noord-Holland (met de acteur Huug van Tienhoven en presentatrice Anic van Damme). Delen ervan zijn nu ook te zien op Oneindig Noord-Holland.

Deze reeksen behoren tot de portfolio van Museion (upload Vimeo door JT).

044

Deze lange portfolio film bevat fragmenten en flitsen van uiteenlopende werken, uiteraard steeds (mede) van mijn hand, voor zover die niet al behoren tot de afzonderlijke portfolio's van Museion Media (www.museion.nl), Workstation-Amsterdam (www.workstation.nl), Seymour Films (www.seymourfilms.nl) en de Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland (www.smgn.org).

 

Deze verzamelfilm is lang omdat de fragmenten vaak een sfeer moet overdragen die gedragen wordt door de rust in de montage en het inhoudelijke of emotionele karakter. Dat valt niet tot een snel filmpje terug te snijden. Bekijk de film dan ook gerust steekproefsgewijs.

043

Museion Media produceerde voor vereniging De Hollandsche Molen een film over vrijwilligers op en om de molen. Dit alles naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de vereniging. De film ging 9 maart 2013 in premiere.

Geproduceerd in samenwerking met Pascale Wielenga (Seymour Films).

042

Inderdaad: we bedenken en produceren ook actie-commercials. Met kleinere budgetten maar met evenveel plezier, kwaliteit en toewijding.

041

Subtiele promotie van alweer een cultuurhistorisch belang. Een impressionistisch filmpje van de scheepswerf 't Kromhout te Amsterdam in opdracht van Stadsherstel Amsterdam. Met twee camera's gedraaid (Huib en John).

 

Dit behoort tot de portfolio van Museion Media(upload Vimeo door JT).

040

Dutch Indies Video heeft meegewerkt aan deze film die onder regie van John Twigt tot stand is gekomen. Feliz Coll en Huib Lirb hebben onder meer de kraanbeelden gemaakt.

(Vimeo upload Workstation).

039

Promo voor "De derde weg" van Rob Does, een film ter gelegenheid van de 16e J.H. van Oosbreelezing, met een uitnodiging tot discussie over de identiteit van het Apostolisch Genootschap en de "positionering" van deze levensbeschouwelijke stroming van humanisten en vrijdenkenden, ter verkenning van de mogelijke koers voor de komende jaren. De eigenlijke film is in april 2014 tijdens een congres vertoond en op DVD uitgebracht.

 

038

Huib J. Lirb en John Twigt hebben inmiddels meerdere films gemaakt in opdracht van de Stichting J.H. van Oosbreelezing en het Apostolisch Genootschap: "Herinneringen aan apostel J.H. van Oosbree (1862-1946)", een biografische documentaire over een opmerkelijke vernieuwer en origineel denker (voor de 14e J.H. van Oosbreelezing in 2012, geproduceerd in samenwerking met Steven Geldof); die herinneringen zijn door de Stichting Mondelinge Geschiedenis bovendien verwerkt tot een serie aparte films op DVD (2012-2013); en "de geestelijke erfenis van apostel van Oosbree", een korte serie educatieve films bestemd voor gebruik in de jeugdverzorging van het Apostolisch Genootschap (geproduceerd in 2013, in samenwerking met Geldof Film).

037

Samen met Maarten Verstraete heb ik in november 2014 twee films gemaakt over de bijzondere tentoonstelling "Keys to Rome" in het Allard Pierson Museum Amsterdam (kesy2rome.eu). Mede dankzij de zinvolle inzet van nieuwe digitale technieken, die meerdere objecten in de collectie nader helpen toelichten en contextualiseren, biedt de expositie een unieke kijk op het dagelijks leven in de Romeinse wereld. De tentoonstelling wordt gelijktijdig gehouden in vier verschillende landen in het kader van het Virtual Museum Transnational Network (v-must.net). Opdrachtgever was Het Allard Pierson Museum Amsterdam (waarvoor verantwoordelijk: Marjolein Woltering). De verteller is museumdirecteur Wim Hupperetz.

036

Video gemaakt ter vertoning tijdens de ceremonie van 15 april 2016 die de aftrap geeft voor de herbestemmende restauratie van het Fort bij Krommeniediijk onder begeleiding van "live" muziek van Karin ten Cate. Nu is er een betekenisloze "score" onder gemonteerd om te voorkomen dat mensen denken dat hun geluidskaart stuk is. Zie de titelrol voor de "credits".

035

De afgelopen jaren heb ik dikwijls mogen bijdragen aan de vele opdrachtvideo's die Pascale Wielenga (voorheen Seymour Films, thans Yardmen) heeft geproduceerd, samengesteld en geregisseerd voor de interne en de externe communicatie van het grote  internationale bedrijf De Heus Diervoeders; dit heb ik vaak gedaan als geluidsman, waarbij ik Pascale ook assisteerde met de interviews, maar ik heb ook veel beeldmateriaal geleverd als een van de twee cameralieden op de hoofdlocaties en als leverancier van B-Roll die elders is gedraaid. De montage van deze video is van Pascale Wielenga en John Twigt.

034

Voorbeeld van een van de vele tientallen video's die Pascale Wielenga (voorheen Seymour Films, thans Yardmen) in de afgelopen jaren heeft geproduceerd, samengesteld en geregisseerd voor de Metaalunie. De meeste beelden zijn, net als de eindmontages, gemaakt door John Twigt. Mijn bijdrage tot deze video's varieerde in aard en mate: vaak was is geluidsman en nam ik samen met Pascale de interviews af, maar in veel gevallen leverde ik ook beeldmateriaal door parallel aan John te draaien op al die prachtige bedrijven. De montage van deze video is van Pascale Wielenga en John Twigt.

 

033

De reconstructie van de eendenkooi van Ruigoord (2012-2016) - korte versie (03:07)

 

Deze video biedt een impressionistisch verslag van de wordingsgeschiedenis van de eendenkooi van Ruigoord in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.

032

Gelukszoekers. Een korte video over landverhuizers en oceaanreuzen. Aangeboden door Sandra de Ridder ter gelegenheid van haar 50e verjaardag voor vertoning aan haar familie en vrienden. Een schetsmatige historische documentaire met een particulier accent over Europese landverhuizers die in golven vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw via Rotterdam en Antwerpen naar Amerika zijn geëmigreerd. Gaandeweg ontwikkelt het verhaal zich ook in een kleine geschiedenis van de Holland Amerika Lijn van, in het begin, een vrachtvervoerder die op de terugreis van bulkgoedleveringen ook passagiers tegen lage tarieven meenam tot, uiteindelijk, de gigant in de toeristenvaart die het vandaag de dag nog steeds is.

031

De Hoge Raad op een tweesprong. Economisch journalist drs. Freek Andriesse in gesprek met prof. dr. mr. R.E.C.M. Niessen, Advocaat-generaal bij de Hoge Raad en hoogleraar Formeel Belastingrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Interview d.d. 1 juni 2016. Een film van Freek Andriesse / Economic Point of View 2016. Geproduceerd in opdracht van Sdu (NDFR). Opnames en post-productie - Huib J. Lirb (Dutch Indies). ©2016 Freek Andriesse (Economic Point of View). economicpointofview.nl

*) The name "Dutch Indies"originally referred to a modest network of independent videomakers ("indies") from which I drew my team-mates in accordance to the requirements of any job. Today, I tend to work alone and on occasion also with my wife. For more information on the projects I have co-produced in my former partnership with John Twigt, see www.museion.nl • For my contributions in service of other, i.e. third-party, production teams, see, especially, www.workstation.nl, www.yardmen.nl, www.dijkwerk.nl • For the Foundation of Oral History in the Netherlands, Stichting Mondelinge Geschiedenis Nederland,which I co-founded and preside, see www.smgn.org. For my personal weblog, finally, please refer to www.lirb.nl.

KvK Eenmanszaak Dutch Indies / Luepp: 34235240 • Postadres: Roeselarestraat 13 1066SW Amsterdam • Contact: hjlirb@dutchindies.com of +31(0)621527915

General Conditions (in Dutch) can be found here